Закріплення теплоізоляційного матеріалу дюбелями

Наступний етап в облаштуванні теплоізоляції фасаду після приклеювання теплоізоляційних плит – закріплення теплоізоляційного матеріалу фасадними дюбелями. Кріплення пінополістирольних або мінераловатних плит дюбелями забезпечить необхідну міцність конструкції при нанесенні фасадної штукатурки.

Кріплення дюбелями робите тільки після висихання клейового складу, але не раніше, ніж через три доби.

Неправильно підібрані дюбеля або їх відсутність взагалі може привести до відшарування плит утеплювача разом з іншими верствами фасаду.

Дюбеля встановлюються в попередньо висвердлених в підставі отворах.

Свердління отворів проводиться через шар теплоізоляції. Отвори в несучій підставі виробляються з урахуванням матеріалу несучої основи:

ударним режимом – в міцних повнотілих несучих підставах, таких як монолітний бетон, бетонні блоки, кладка повнотілих силікатних або керамічної цегли;
безударним режимом —в пустотілих і пористих блоках (в пористих матеріалах, в волокнистих плитах свердління в ударному режимі може привести до розбивання отвору або викрошіванія матеріалу підстави).

Отвір має висвердлюють на 10 мм більше глибини анкерування. Отвори під дюбелі очищають від бурової пилу шляхом продувки стисненим повітрям або пиловідсмоктувач. Головки правильно посаджених дюбелів повинні знаходитися врівень з поверхнею плит утеплювача. Це перевіряють, прикладаючи до поверхні стіни довгу дерев’яну рейку або рівень. У разі, якщо головки дюбелів виступають над поверхнею теплоізоляційних плит, то вони будуть помітні після остаточної обробки стіни.

Вибір типу дюбеля (забивний, гвинтовий) залежить від матеріалу огороджувальної конструкції (таблиця 1).

Заглиблення ніжки грибка в матеріал утеплюваної поверхні без урахування обробки повинен бути не менше:

40 мм для бетону;
80 мм для цегли;
120 мм для ніздрюватої цегли і ніздрюватих матеріалів.

Надійно закріпити дюбеля допомагає використання розпірного стержня, пластикового або металевого. Пластиковий стержень відрізняється більш низькою теплопровідністю, вартістю, довговічністю в порівнянні з металевим стержнем.

Примітка. Дюбеля з металевим сердечником повинні мати антикорозійне покриття сердечника, стійке до впливу застосовуваних матеріалів збірної системи, і термоізоляцію головки сердечника щоб уникнути створення містка холоду і точки роси в місці її контакту із зовнішнім шаром системи. Для кріплення протипожежних мінераловатних поясів необхідно використовувати термодюбель з металевим сердечником.

Розрахунок кількості дюбелів виконується для двох зон, звичайної і крайової (прилеглої до зовнішнього кута будівлі) (дивіться таблиці 2-4):

Примітка. Дюбеля у звичайній зоні розташовуються по периметру плити і в середині, при цьому охоплюють перпендикулярно розміщені шви двох рядів плит. При забиванні распорного анкера важливо не допустити його пошкодження.

Кількість кріплення на плиту теплоізоляції буде визначати схему дюбелювання.

При влаштуванні механічного кріплення плит утеплювача за допомогою дюбелів, схему розміщення дюбелів для конкретних варіантів встановлюють на основі розрахунку з урахуванням всіх факторів, що впливають, в т.ч .:

– геометричних характеристик будівлі;
– розрахункового значення вітрового тиску в районі будівництва;
– міцності підстави;
– граничних відхилень поверхні огороджувальних конструкцій від вертикалі.